CONDUITA IN IRADIEREA ACCIDENTALA IN SARCINA INCIPIENTA

CONDUITA IN IRADIEREA ACCIDENTALA IN SARCINA INCIPIENTA

Marius Moga*, Cojocaru Luminita**, Gheorghe Preda*

* Facultatea de Medicina, Universitatea Transilvania Brasov,
** Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov

Rezumat
          Boalile materne in timpul sarcinii nu sunt neobisnuite, pentru diagnosticul si tratamentul corespunzator al acestora fiind necesare investigatii, cu ocazia carora pot avea loc iradieri.

        Frecvente sunt cazurile în care femeile sunt iradiate accidental cu ocazia diverselor investigatii pentru alte afectiuni, nestiind la momentul respectiv ca sunt purtatoarele unei sarcini incipiente.
        Un rol important în prevenirea iradierii accidentale în sarcina incipienta îl are medicul de familie, precum si comunicarea interdisciplinara a medicilor, atât prin educarea si atentionarea femeilor aflate la vârsta fertila, precum si prin estimarea corecta a riscurilor iradierii în cazul femeilor însarcinate.
        Expunerea la radiatii poate fi acuta si în doze mari, ca în cazul unui accident nuclear, sau poate fi cronica, repetata dar în doze mici, ca în cazul iradierii la locul de munca sau a radiografiilor efectuate în scop de diagnostic medical. În primul caz pot aparea avort spontan sau o serie de probleme ca retard mental, dezvoltare necorespunzatoare, leucemie fetala. În ceea ce priveste iradierea cronica în scop de diagnostic medical, riscul de aparitie a malformatiilor este destul de redus chiar si în situatia efectuarii mai multor radiografii.
        Astfel, tinând cont de aceste aspecte, se dovedeste utila existenta si cunoasterea de catre medici a unei conduite, în special profilactica dar si curativa, în cazul iradierii accidentale a unei femei purtatoare a unei sarcini incipiente.

Abstract
         Maternal illness is not uncommon during pregnancy; therefore, investigations involving irradiation may occur in order to conclude a diagnosis and treatment.
        There are frequent situations of accidental irradiations on women investigating other affections, unaware of their incipient pregnancy.
        The family doctor and the interdisciplinary doctors’ communication as well play an important part in preventing accidental irradiation during incipient pregnancy, educating and warning women at a fertile age about possible risks and correctly assessing irradiation risks for pregnant women.
        Radiation exposure may be acute, in high doses, such in a nuclear accident situation or it may be chronic, in small doses, such as in work related irradiation or in medical X-ray investigation cases. In the former situation may occur: spontaneous miscarriage, mental retardation, inadequate growth, fetal leukemia. In cases of medical X-ray investigations, the malformation risk is quite small, even in repeated cases of such investigations.
        Considering these aspects, in cases of accidental irradiation on women with incipient pregnancy, a proper prophylactic and curative medical conduct proves useful.