18 ian. ROLUL EVALUARII ECOGRAFICE A LUNGIMII COLULUI UTERIN ÎN MONITORIZAREA SI STABILIREA CONDUITEI TERAPEUTICE LA PACIENTII CU RISC DE NASTERE PREMATURA
C. Ionescu , Irina Pacu, Diana Gheorghiu, B.Davitoiu, M. Dimitriu
Clinica de Obstetrica Ginecologie Spitalul Clinic de Urgenta Sf Pantelimon, Bucuresti
Rezumat
Obiectiv: Scopul studiului este de a stabilii daca masurarea ecografica repetata a lungimii colului uterin la pacientele la care exista o prima evaluare ecografica de col scurt in trimestrul II aduce beneficii suplimentare în stabilirea riscului individual de nastere prematura si stabilirea conduitei obstetricale.
Metoda: Este un studiu retrospectiv si prospectiv care a inclus paciente cu sarcini unice evaluate ecografic în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2009 si care au prezentat lungimea colului între 10-25mm la 16-28 saptamîni de amenoree. Au fost incluse în studiu doar pacientele la care atitudinea terapeutica a fost conservatoare, de expectativa, si la care s-a realizat evaluare ecografica repetata la interval de 2-4 saptamîni pîna la nastere. Datele ecografice si cele legate de nastere au fost obtinute din foaia de observatie si din documentele medicale personale ale pacientelor. Nasterile au avut loc în Clinica de Obstetrica Ginecologie a Spitalului Clinic de Urgenta Sf.Pantelimon Bucuresti.
Rezultate: Lotul de studiu a inclus un numar de 47 de paciente care au îndeplinit conditiile de includere în studiu. 48% dintre acestea au avut un col mai scurt la a doua evaluare fata de prima si acestea au nascut la o vîrsta de gestatie net inferioara fata de cele la care colul nu s-a scurtat progresiv (36+ 4 vs. 38+2) , majoritatea sub 37 de saptamîni (60% fata de 26%). Modificarile în lungime ale colului se coreleaza cu vîrsta de gestatie la nastere si cu riscul de nastere sub 37 de saptamîni.
Concluzii: La pacientele diagnosticate cu un col scurt sub 25mm în trimestrul II de sarcina, monitorizarea ecografica a lungimii colului este un bun factor de predictie pentru nasterea prematura. Cu cît scurtarea ecografica a colului este mai importanta, cu atît riscul de nastere la o vîrsta de gestatie mai mica este mai probabila. La aceste paciente, masurarea ecografica a colului este o metoda de urmarire simpla, acceptabila, neinvaziva si de mare valoare predictiva.
Abstract – THE PLACE OF ULTRASOUND FOLLOW-UP MEASUREMENT OF CERVICAL LENGTH IN THE MANAGEMENT OF CASES WITH HIGH RISK FOR PREMATURE LABOR
Objective: To study if a repeat cervical length measurement in the patients already diagnosed with a short cervix and high risk for premature labor has an additional value in the prediction of preterm delivery.
Methods: This was a prospective and retrospective study of singleton pregnancies with cervical lenghts 1-25mm at a gestational age of 16-28weeks. The ultrasound examination were performed from 1st of January 2007 until 30st of June 2009. All the pacients were managed expectatly and had a follow-up cervical length at 2-4 weeks. Ultrasound results and delivey data were obtained from the pateints medical records.
Results: We studied 47 patients who met the inclusion criteria. 48% had a shorter cervical length on the second measurement and these patients delivered at an earlier gestational age (36+4 vs 38+2 weeks) and were more likely to deliver at less than 37 weeks (60% vs 26%). The chance in the cervical length correlated with earlier gestational age at delivery and delivery at less than 37 weeks.
Conclusion: In patients diagnosed with a short cervix, follow-up cervical length measurement is a strong predictor of preterm delivery. Greater chance in the cervical length correlates with an earlier gestational age at delivery. In the patients diagnosed with a short cervix, a repeat measurement of cervical length gives additional predictive value.
Key words : cervical length, preterm delivery